Jul 27, 2010

RESEPI BISKUT RAYA PERCUMA

Salam dan aloo untuk semua...

Ni ada 7 resepi biskut raya saya yang keluar dalam majalah SAJI bulan Ogos. Ni memang saya cipta khas untuk SAJI. Kalau tanya saya dalam banyak-banyak biskut ni, biskut mana best, saya highly recomend biskut KASIH. Sempoi gila biskut ni. Selain senang nak buat, bahan yang digunakan pun senang nak cari. Bak kata orang...ada kat keliling rumah jerr...hehehe...Biskut ni cuma pakai tepung, butter n gula. Telur pun tak payah pakai. Tapi peringatan penting, untuk biskut ni u all memang kena pakai butter yang mahal n berkualiti butter. Paling murah pun butter Anchor. Untuk resepi ni saya pakai SCS...memang best..kawww...cair di dalam mulut.

So sesapa yang belum belum majalah Saji bleh la try resepi-resepi biskut ni. Tapi elok beli majalah tu. Ada lebih 200 resepi biskut. Pilih saja mana yang nak.

Ok, apa-apa pun kalau nak cuba resepi biskut saya, silalah...selamat mencuba.

CHOCOLATE SWIRL


1.
A

125 butter
50 gula aising (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu teh sirap chocolate Hersheys






B:
50 gm badam kisar
50gm coklat urai
25 gm tepung potato starch
25 gm tepung jagung
10 gm susu tepung
120 gm tepung gandum

C (hiasan)
Chocolate chips

Cara.
1. Gaul A sebati
2. Masukkan B. Masukkan Adunan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Picit satu bulatan kecil. Hias dengan 2 biji chocolate chips
3. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit

2. CHERRY VANILA ICECREAM COOKIES

A:


220 butter
50 gm gula aising (diayak)
1 sudu the esen vanilla

B:
225 gm tepung gandum
25gm tepung jagung
50gm serbuk aiskrim

C (Hiasan)

Ceri merah dibelah dua
Chocolate cair

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B. Masukkan ke dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Picit seperti bunga. Hias dengan ceri merah.
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit. Sejukkan.
3. Paipkan dengan coklat cair diatasnya sebagai hiasan

3.
4. BISKUT KURMA LEMON



A:

120 butter
30 gm gula castor
1 sudu the vanilla
1 biji kuning telur




B
1 sudu the parutan kulit lemon/oren
100 gm kurma (buang biji dan cincang halus)
30 gm kelapa panggang

C:
50 gm serbuk badam
150 gm tepung

D (Hiasan)
Telur merah
Gula castor

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B dan seterusnya C
2. Canai dan terap dengan acuan. Sapu kuning telur diatasnya. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.
3. Tabur gula castor atas biskut sebaik sahaja dikeluarkan dari oven. Sejukkan.


.4. HAZELNUT CROQUANT COOKIES







A:
220 butter
50 gula asing (ayak)
1 biji kuning telur



B:

225 gm tepung gandum
12 gm tepung ubi
12 gm tepung potato starch
20 gm tepung jagung
50 gm tepung susu

C (Hiasan)
Hazelnut croquant secukupnya
Chocolate cair

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B.
2. Masukkan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Paip mengikut corak yang diingini. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit. Sejukkan.
3. Celup dengan coklat cair dan tabor hazelnut croquant


5. BISKUT KASIH




A:

112 butter
25 gula aising
½ sudu the vanilla






B:
125 tepung gandum
Secubit garam

C (hiasan)
Gula-gla manik berbentuk hati

Cara:

1. Gaul A sebati. Masukkan B. Masukkan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Sapu sedikit dengan telur putih dan hias dengan gula-gula manik berbentuk hati.
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.




6. BLACK FANTASIA





A:

120 gm butter
70gm gula aising
1 biji kuning telur




B:

20 gm serbuk bijan hitam
30 gm tepung jagung
100 gm gula-gula manik berwarna
50gm serbuk badam
150gm tepung gandum

C (hiasan)
Kuning telur
2 sudu besar serbuk roti (berwarna putih)
2 sudu besar gula-gula manik berwarna

Cara:
1. Gaul A sebati. Masukkan B. Canai dan terap dengan acuan. Sapu dengan kuning telur dan tabur campuran serbuk roti dan gula-gula manik
2. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit



7. BISKUT KARAMEL RANGUP




A:

100 gm butter
50 gm gula castor
100 gm gula perang





B:
½ cawan kelapa kering
½ cawan cornflakes
½ cawan hirisan badam
½ cawan black currant

C: (hiasan)
Gula-gula manik berwarna
Gula-gula M&M
Kertas papercup saiz paling kecil



Cara:

1. Cairkan A atas api. Tuang ke dalam campuran B. Gaul sebati.
2. Gunakan sudu kecil, masukkan adunan ke dalam kertas papercup. Tabur dengan gula-gula manik.
3. Bakar sekejap pada suhu 150 darjah celcius selama 2 hingga 3 minit sahaja.
4. Letakkan gula-gula M&M atas biskut sebaik sahaja keluar dari oven. Sejukkan.